top of page
  • Foto van schrijverjessegoessens

1. Het is weer 'Plotting time'

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023

Ik wil je iets verklappen. Ik ben een plotter. Er is voor mij niets zo heerlijk om een wereld uit te denken en dan een kapstok voor een verhaal uit te werken. Verhaallijnen die tegen elkaar schuren, samenkomen en weer scheiden, het heeft iets poëtisch.

Bij mij ziet dat er visueel als volgt uit:


Deze snapshot komt uit het verhaal dat ik nu aan het plotten ben, genaamd 'De werelden van Avaria' (deze naam is een werktitel en kan uiteraard nog wijzigen). Eerst heb ik een groot stuk van de wereld opgebouwd (politiek, geschiedenis, geografie, volkeren, economie,...) om dan meerdere personages in deze wereld avonturen te laten beleven.

Voor de geïnteresseerden, je kan perfect plotten op bierviltjes, post-it's of wc-papier, ik ken zelfs iemand die plot op rollen behangpapier. Zelf gebruik ik het programma Plottr vanwege de visuele simpliciteit en de export mogelijkheden naar o.a. Scrivener (waarin ik het verhaal dan verder uitwerk).

Ik heb trouwens een wilde bewondering voor 'pantsers' (schrijvers die zonder enige voorbereiding, houvast of structuur aan een verhaal beginnen te schrijven), Het heeft zelfs iets heldhaftigs.

In mijn geval laat ik de personages wel heldhaftig zijn (of net niet) terwijl ik veilig achter mijn scherm de touwtjes in handen hou.




61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page